spoon

ΤΣΙΠΟΥΡΟΜΕΖΕΔΕΣ

Category:

Μπεκρή μεζέ 


Υλικά για 6 άτομα
1 ½ κιλό μοσχάρι (ελιά) κομμένο σε κύβους
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πράσινη) κομμένες σε κύβους
4 ντομάτες ώριμες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
3-4 μπαχάρια
1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι




1. Αποβραδίς βάζετε το κρέας σε γυάλινο, πλαστικό ή κεραμικό σκεύος με καπάκι και το περιχύνετε με το κρασί. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο, το ξύλο της κανέλας, τα μπαχάρια και τη δάφνη, ανακατεύετε και το αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένο να μαριναριστεί μέχρι την επομένη.
2. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το ρίχνετε να σοταριστεί στο καυτό λάδι από όλες τις πλευρές. Κρατάτε τη μαρινάδα στην άκρη.
3. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα και ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο να σοταριστούν. Προσθέτετε το κρέας, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και τη ζάχαρη.
4. Αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις η ντομάτα και προσθέτετε τη μαρινάδα (κρασί-λάδι-μπαχαρικά). Ρίχνετε και την καυτερή πιπερίτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε στην κατσαρόλα λίγο ζεστό νερό, για να μην πιάσει το φαγητό.
5. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανιτές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
...και καλά .. τσίπουρα !!

-----------------------------------------------------------------------------

ΤΥΡΟΜΠΑΛΑΚΙΑ

Υλικά:

* 1/4 ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
* 1/4 φετα πικάντικη τριμμένη
* 1/4 κεφαλοτύρι ή πεκορίνο τριμμένο
* 2 αυγά
* 3-4 κουτ.σουπας αλευρι απ
* πιπέρι όσο θέλουμε
* σουσάμι

Εκτέλεση:

* Ανακατεύουμε όλα μαζί εκτός από το σουσάμι και με λαδωμένα χέρια, πλάθουμε μπαλακια.
* Αλεύρι προσθέτουμε τόσο όσο να πλάθονται, δεν θέλουμε να επικρατεί.
* Τα κυλάμε στο σουσάμι να κολλήσει παντού και τηγανίζουμε.
* (Μπορούν να ετοιμαστούν και από την προηγούμενη, να μπουν στο ψυγείο και να τηγανιστούν τελευταία στιγμή).

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου